Samenvatting

Luchtvaart verbindt Nederland met de wereld. Veiligheid in de lucht is al meer dan 90 jaar de hoogste prioriteit van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Deze taak wordt uitgevoerd op verschillende locaties, zowel in de diverse torens als in het hoofdgebouw van LVNL. SDR is betrokken bij diverse projecten van Luchtverkeersleiding Nederland.

Uitbreiding Capaciteit Verkeerstorens

Vanwege het toenemende aantal vluchten is besloten om de capaciteit van de verkeerstorens van de LVNL uit te breiden, waaronder ook de werkplekken van de luchtverkeersleiders om de groei van de afhandelingscapaciteit van de verkeerstorens zo veilig mogelijk plaats te laten vinden. Wij namen de elektrotechnische werkzaamheden van deze uitbreiding voor haar rekening. Dit verliep in een aantal fases.

In de eerste fase vond de FAT test plaats in de Duitse fabriek van de leverancier plaats. Vervolgens begon ons team met het opstellen van het tijdelijke no-break systeem, waarna het oude systeem verwijderd werd. Vervolgens bouwden we het nieuwe no-break systeem van twee 120 kVA UPS ’en op en stelden deze in bedrijf.

Daarna volgde de tweede fase van het project, waar we voorbereidingen troffen voor de werkzaamheden in de koepel van de toren, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van een nieuw ladderbaantracé voor de databekabeling. Gelijktijdig vonden er ook werkzaamheden plaats in verkeerstoren West, waar de infrastructuur herzien werd door het no-break systeem om te bouwen naar een A en B feed.

Vervolgens werden de werkplekken van de verkeersleiders gefaseerd één voor één vervangen door nieuwe consoles op een nieuwe plek in de koepel van de verkeerstoren. Als laatste gingen de luchtverkeersleiders over op het gebruik van digitale strips.

Nieuwbouw Radartoren West

De oude radartoren TAR-4, gelegen in het Amsterdamse Bos was aan vervanging toe. Deze toren is vervangen door een geheel nieuwgebouwde Radar toren TAR-West( Terminal Approach Radar), gelegen bij de Polderbaan van Schiphol. In opdracht van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft SDR de complete elektrotechnische installaties in de nieuwe toren aangebracht.  Ook hebben we het installatietechnische ontwerp gemaakt en geëngineerdHet ontwerp is zowel bouwkundig als installatietechnisch geheel in BIM uitgewerkt 

Vervangen verdeelinrichtingen in het hoofdgebouw

Om de continuïteit van de elektrotechnische voorzieningen te kunnen blijven waarborgen, hebben we 17 verdeelinrichtingen vervangen in het hoofdgebouw van LVNL.

Vervangen verlichting in het hoofdkantoor en de technische ruimtes

Op het hoofdkantoor en in alle technische ruimtes mochten we de 3500 armaturen vervangen voor ledverlichting. Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de Luchtverkeersleiding. Deze inspanningen zijn dan ook beloond met het GreenATM certificaat.

Herinrichting van de operationele zaal

We mochten als hoofdaannemer de herinrichting van de operationele zaal en de hardwarezaal realiseren. Een bijzondere klus, want het werk moest uitgevoerd worden terwijl de luchtverkeersleiders op de vloer, absoluut niet gestoord mochten worden.

Vervangen brandmeld- en ontruimingsinstallatie gebouw C

Om de veiligheid te kunnen blijven waarborgen vervangen wij in opdracht van LVNL de brandmeld- en ontruimingsinstallatie van gebouw C van het hoofdkantoor op Schiphol-Oost. 

Bijzonderheden

Wanneer wij projecten voor Luchtverkeersleiding Nederland uitvoeren, staan goede communicatie, afstemming en planning voorop. Het is bijzonder belangrijk dat de verkeersleiders geen enkel hinder ondervinden van onze werkzaamheden. Daarom voerden wij werkzaamheden regelmatig ’s nachts uit, zodat de verkeersleiders overdag niet gestoord worden. Daarnaast houden onze monteurs natuurlijk rekening met de strenge veiligheidseisen en protocollen van LVNL. Ten slotte hebben we zoveel mogelijk onderdelen prefab laten aanleveren om de logistieke hinder zoveel mogelijk te beperken.

Opdrachtgever

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL)

Oplevering

Januari 2024

Werkzaamheden
  • Realiseren van domeverwarming op de Schipholtoren
  • Installeren en in bedrijf stellen tijdelijke en definitieve no-break systeem (twee 120kVA UPS’en)
  • Aanleggen complete infrastructuur van twee dataruimtes
  • Herzien infrastructuur Toren West; ombouwen no-break systeem naar een A en B feed
  • Installeren van nieuwe hoofdverdeelkasten
  • Diverse elektrotechnische werkzaamheden t.b.v. de renovatie van de luchtverkeersleiderskoepel toren Centrum
  • Vervanging verlichting voor ledverlichting
  • Vervangen brandmeld- en ontruimingsinstallatie
  • Kleine werkzaamheden uitgevoerd bij Lelystad Airport

Heeft u een installatie-vraagstuk? Neem contact op

Gerelateerde projecten

10 januari 2022

Rookmelders Eigen Haard

27 maart 2019

Woongebouw HAUT

4 juni 2020

Herontwikkeling grachtenpanden Leidsekade Amsterdam

17 juni 2020

Appartementen Schipholweg Leiden