Een stroomstoring bij de NOS kun je gerust een calamiteit noemen. Om niet langer afhankelijk te zijn van de noodstroomvoorzieningen van de energiecentrale op het Mediapark, besloot de NOS een eigen noodstroominstallatie te realiseren. Gewoon in het eigen pand, met voorzieningen voor zowel de noodstroom als de noodkoeling.

De Europese aanbesteding werd gedaan conform het Best Value Procurement Principe (BVP). Bij deze aanbestedingsmethode wordt de expertise aan de markt overgelaten. De NOS stelde een kerndocument op met de basiseisen voor de installatie en vroeg de marktpartijen om een advies/oplossing te bedenken. SDR en haar partners verkregen de opdracht op basis van een uitgebreide presentatie, prijsvorming en een concreet voorstel. SDR heeft de installatie volledig ontworpen, aangebracht en nu ook in onderhoud. We waren als hoofdaannemer verantwoordelijk voor het project dat we samen met de werktuigbouwkundige installateur en de bouwkundig aannemer als onderaannemers hebben gerealiseerd.

Bijzonderheden

De aankomst van de twee kolossale generatoren op het Mediapark trok behoorlijk wat bekijks. De noodstroomaggregaten vormen nu het hart van de nieuwe noodstroominstallatie. Voor SDR was dit echter het minst spannende onderdeel van dit project. Veel belangrijker was het om te zorgen dat de NOS 24/7 door kon draaien en de installaties geen moment zonder spanning kwamen. We hebben de voedingen constant overgezet naar andere verdeelkasten. Daarbij was het fijn dat we als huisinstallateur van de NOS goed bekend zijn binnen het pand en de organisatie.

Hans Lassooy, Manager Gebouwbeheer bij de NOS: “Je kunt je voorstellen: als wij uit de lucht gaan, komen er kamervragen. Een zeer spannend project dus, maar het verliep perfect.”

Opdrachtgever

Nederlandse Omroep Stichting (NOS)

Werkzaamheden

Het ontwerpen, installeren en onderhouden van de noodvoorzieningen in het gebouw van de NOS op het Mediapark te Hilversum:

  • 2 stuks noodstroomaggregaat van 1940 kVA
  • de benodigde noodhoofdverdeelkasten en Automatic transfer switches
  • de infrastructuur, hoofdzakelijk middels railkokersystemen
  • 2 stuks noodkoelmachines van 850 kW
  • 2 stuks drycoolers 800 kW voor warmte afvoer en vrije koeling
  • bouwkundige aanpassingen en afwerkingen

Projecten die erom spannen, daar houden wij van Meer weten? Neem contact op met Hans Smits!

Gerelateerde projecten

14 april 2022

Nieuw hoofdkantoor DPG Media Nederland

14 januari 2021

Herinrichting passage decorcentrum Mediapark

20 mei 2019

Kantoorpand Warner Bros

19 november 2018

Verlichting NPO Peperbus