Trippenhuis Amsterdam

Het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam is het grootste en rijkste woonhuis uit de Gouden Eeuw. Met een bewaard gebleven zilveren troffel werd in 1660 de eerste steen gelegd. De gebroeders Trip, schatrijke handelaren, lieten het bouwen in de stijl van het Hollands classicisme. Het rijk gedecoreerde pand heeft belangrijke functies gehad in de stad, zo herbergde het in de 19e eeuw de collectie van het Rijksmuseum, waaronder de Nachtwacht. Sinds 1851 is de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen er gevestigd.

In 2014 werden al de trappenhuizen en gangen in hun 17e eeuwse glorie hersteld. Prachtige verborgen plafondschilderingen kwamen daarbij tevoorschijn. Restauratie, renovatie en goed onderhoud zijn cruciaal voor het behoud van dit stuk nationale erfgoed. SDR is trots daar een bijdrage aan te kunnen leveren. We vervingen de complete elektrotechnische installaties in het aangrenzende monumentale pand dat inwendig verbonden is met het originele woonhuis.

Bijzonderheden

Alles ademt geschiedenis
Het Trippenhuis is een bijzonder monumentaal pand. Dit betekent dat we extreem voorzichtig te werk zijn gegaan. En dat we creatieve oplossingen moesten bedenken. Het monumentale plafond moest bijvoorbeeld geheel intact blijven, daar konden we niet in boren. Dat betekende dat we  alternatieven moesten zoeken, door vloeren en schachten. Waar we normaal maar 5 meter kabel nodig zouden hebben, maakten we nu soms een omweg van wel 30 meter.

De kantoren in het pand bleven gedurende de renovatie gewoon in gebruik. Daar moesten we natuurlijk rekening mee houden. De secties waar we aan het werk gingen, sloten we eerst hermetisch af. En als ons werk betekende dat de verwarming uit moest, deden we dat buiten kantoortijd. Het team monteurs hadden we met zorg samengesteld. Bij dit soort projecten heb je mensen nodig die oog hebben voor zo’n bijzonder gebouw, die dat waarderen. En die hebben we gelukkig bij SDR!

Opdrachtgever

Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen

Werkzaamheden

Vervangen van de complete elektrotechnische installaties:

  • licht- en krachtinstallatie
  • brandmeld- en ontruimingsinstallatie
  • noodinstallatie
  • data/telefooninstallatie
  • verlichtingschakelsystemen

Meer weten over werken in monumentale gebouwen? Vraag het Hussein Fahimi!

Gerelateerde projecten

14 april 2022

Nieuw hoofdkantoor DPG Media Nederland

26 juni 2023

Renovatie kantoor SDR

20 mei 2021

Renovatie kantoorgebouw UvA

14 januari 2021

Huisvesting ACT Atrium Zuidas