Samenvatting

De Artis Bibliotheek is een negentiende-eeuwse galerijbibliotheek gelegen aan de Plantage Middenlaan 45 in Amsterdam. De naam wordt gebruikt voor zowel het gebouw als voor de bibliotheekcollectie die hierin geplaatst is. De Artis Bibliotheek is sinds 2005 onderdeel van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, dat zelf onderdeel is van de divisie Erfgoed van de Universiteitsbibliotheek.

In 1868 verhuisde de collectie naar het huidige gebouw aan de Plantage Middenlaan. Tussen 1868 en 1872 werd het gebouw uitgebreid om verschillende zoölogische collecties van het Genootschap onder te kunnen brengen. In 1885 werd in de twee museumzalen het Museum voor de Nederlandsche Fauna ingericht. Op de benedenverdieping waren stallen gebouwd voor de huisvesting van levende dieren.

Zo werden onder de bibliotheek tot 1920 de zebra’s ondergebracht. De zoölogische collecties zijn inmiddels, via verschillende gebouwen in de Plantagebuurt in Amsterdam, naar het Naturalis Biodiversity Center in Leiden verhuisd, maar de bibliotheek is altijd op haar plek gebleven. De Artis Bibliotheek herbergt collecties op het gebied van o.a. natuurlijke historie, de dierentuin Artis, moderne natuurstudie en land- en reisbeschrijvingen. De bibliotheek was inmiddels toe aan vernieuwing en SDR kreeg opdracht om hierbij de complete elektrotechnische installaties te verzorgen.

Bijzonderheden

In 1972 werd het gebouw op de rijksmonumentenlijst geplaatst, inclusief het negentiende-eeuwse interieur met de galerij op de eerste en tweede verdieping.

Vanaf het ontstaan van de Universiteit in 1877 is de collectie van de Artis Bibliotheek gebruikt voor onderwijs en onderzoek. Veel bekende biologen kwamen de collectie met hun studenten raadplegen. Een deel van de bibliotheek wordt gehuurd door de Universiteit van Amsterdam.

Opdrachtgever

Salverda Bouw

Oplevering

Mei 2021

Werkzaamheden
  • Licht- en krachtinstallatie
  • Brandmeldinstallatie
  • Alarminstallatie klasse 4
  • Verlichting

Heeft u een installatie-vraagstuk? Neem contact op

Gerelateerde projecten

10 januari 2022

Rookmelders Eigen Haard

27 maart 2019

Woongebouw HAUT

4 juni 2020

Herontwikkeling grachtenpanden Leidsekade Amsterdam

17 juni 2020

Appartementen Schipholweg Leiden