Skip to main content

ARTIS is de oudste dierentuin van Nederland, gelegen in de Plantagebuurt in Amsterdam. Het park heeft diverse monumentale gebouwen die grotendeels uit de 19e eeuw dateren. Ook het Aquarium is zo’n monumentaal gebouw. In februari 2021 sloten de deuren van het ARTIS-Aquarium voor bezoekers en verhuisden alle vissen naar andere aquaria. Het monumentale gebouw is namelijk toe aan een grondige restauratie, met name het zoute water heeft voor veel schade gezorgd in het historische en monumentale pand. Het zoute water lekt in de hoofddraagconstructie, wat het Rijksmonument behoorlijk heeft aangetast.

Ondanks de moeilijke financiële positie van ARTIS, hebben zij dankzij de gemeente Amsterdam, een aantal fondsen en particuliere schenkers, de eerste fase van de restauratie in opdracht kunnen geven. Het plan omvat onder meer de restauratie van het unieke Lloyd-filtersysteem en het vernieuwen en restaureren van de complete binnenzijde. Het gebouw wordt toegankelijk voor iedereen, krijgt meer licht en een logische looproute maar ook een aantal aquaria wordt vergroot. Het ontwerp zorgt voor meer licht en lucht in het gebouw en maakt de monumentale architectuur weer beter zichtbaar voor bezoekers van ARTIS en voor de stad.

De restauratie zal de oorspronkelijk allure van het gebouw weer terugbrengen maar wordt ook aangegrepen om ingrijpend te verduurzamen, bijvoorbeeld door integrale isolatie van het dak en het aanbrengen van zonnepanelen. Daarnaast worden de werktuigbouwkundige- en elektrotechnische installaties gemoderniseerd en verduurzaamd, waarbij SDR in opdracht van Salverda Bouw het elektrotechnische deel voor haar rekening neemt. Omdat het Aquarium een Rijksmonument is, worden de werkzaamheden nauw afgestemd met Monumentenzorg. De verwerving van dit project is wederom in een prima teamverband gedaan met partners Bouwbedrijf Salverda, SDR en Breman (W installatie).

Lees meer over dit bijzondere project op de website van ARTIS en in onze portfolio. Ook is er een mooie projectvideo door ARTIS gemaakt.