Skip to main content

De corona crisis heeft invloed op ons dagelijks leven van ons allemaal. Wat betekenen de maatregelen voor de bouw- en installatiebedrijven in Nederland? In bijna alle gevallen kan er gewoon veilig doorgewerkt worden, vertelt Hans Smits, algemeen directeur SDR.

Net als in de hele wereld heeft het Corona virus ook SDR in haar greep. In eerste instantie liepen de meeste projecten ‘gewoon’ door. Uiteraard met in acht neming van de 1,5 meter afstand en alle noodzakelijke hygiënemaatregelen. Die afstand nemen lukt prima, maar in de uitvoering loop je wel tegen praktische zaken aan, zoals het feit dat er maximaal twee mensen in een bouwlift mogen. Dit kost tijd, dus moet je hier slim mee om gaan en hier rekening mee houden in je planning. Dit houdt wel in dat je toch minder efficiënt werkt dan dat je zou willen en nog meer moet afstemmen met je collega’s op de bouwplaats.

Op kantoor is de invoer van de benodigde maatregelen soepel verlopen. Zo is SDR in 2018 bv al overgestapt op Microsoft Office 365, waardoor vele collega’s eenvoudig thuis verder kunnen werken, d.m.v. Sharepoint en Teams. Video vergaderen nam een vlucht en de bezetting op kantoor vindt in shifts plaats om een gering aantal aanwezigen te waarborgen. Veel collega’s vinden het toch prettig om af en toe op kantoor te zijn om e.e.a. persoonlijk met elkaar af te kunnen stemmen.

Vanaf het begin zijn wij ook duidelijk en open blijven communiceren. Dat heb ik bewust zelf gedaan. Het toegankelijk en bereikbaar zijn voor onze medewerkers en onze klanten is daar een belangrijk onderdeel van. Gelukkig hebben we een zeer gemotiveerd personeelsbestand waardoor de sfeer altijd goed is gebleven. Daarnaast ervaren we geen extreem hoog ziekteverzuim. Dat betekent o.a. dat onze mensen zich goed aan de richtlijnen houden. De sfeer is echt Amsterdams, no nonsens. Samen de schouders eronder werd ons motto. We regelden hesjes (zie foto) en bedankten de monteurs persoonlijk voor hun blijvende en onvermoeibare inzet. Ook ontvingen de monteurs een veiligheidskit. Daar hebben we vele leuke positieve reacties op mogen ontvangen.

We hebben mede dankzij het hanteren van de richtlijnen en het beheerste ziekteverzuim in eerste instantie in de uitvoering van onze projecten dan ook geen grote nadelige gevolgen van de coronacrisis gehad. Voor onze afdeling Service & onderhoud lag dat anders. SDR verricht veel onderhoudswerkzaamheden in hotels, die nu nagenoeg allemaal gesloten zijn en hierdoor  problemen ondervinden. Daarom is het onderhoud in de hotels vaak tijdelijk stopgezet. Daarnaast konden we onze werkzaamheden voor de woningbouwcoöperaties in particuliere woningen vaak niet verrichten, want bewoners lieten liever niemand binnen. Inmiddels zijn we daar wel weer aan de slag, omdat bewoners toch graag bepaalde storingen snel opgelost zien worden en wij gewoon volgens de richtlijnen kunnen werken. In en buiten de woningen nemen we de hygiëne maatregelen in acht en werken we ook op minimaal 1,5 meter afstand elkaar en van de bewoner(s).

Waarschijnlijk zal de bouwwereld de echte gevolgen van de coronacrisis pas later goed gaan merken. Dit zien wij  nu al terug in de afname of in uitstel van nieuwe opdrachten en in de vertraging die lopende projecten oplopen. Toch is onze calculatieafdeling enorm druk, dat geeft ons de verwachting dat er mede dankzij de versoepeling van de richtlijnen snel weer nieuwe opdrachten gaan komen. Met een aantal opdrachtgevers lopen gesprekken over diverse (bouwteam) projecten.

Gelukkig is SDR een financieel gezond bedrijf. Een voordeel is dat al onze aandelen in eigen beheer zijn waardoor mogelijke financiële tegenvallers goed op te vangen zijn. En is er ook geen enkel gevaar voor de toekomst van SDR. Dit geeft onze medewerkers en onze relaties een zekere rust en vertrouwen.

Wij ervaren het als een groot voordeel dat we een echt relatiebedrijf zijn gebleven. Onze contacten met u allen zijn voor ons van levensbelang en staan op de eerste plaats. Ik ben dan ook bijzonder dankbaar voor alle mooie relaties die wij hebben.

We gaan zien hoe het allemaal gaat lopen, wij zien de toekomst met groot vertrouwen tegemoet. Er komt de komende tijd wat ruimte vrij in onze planning, dus heeft of ziet u voor ons nog kansen? Dan houden wij ons graag aanbevolen, wij staan zoals altijd 24/7 voor u klaar!

Hans Smits
algemeen directeur