Skip to main content

Arkin en SDR werken al enige tijd samen en verbouwden succesvol al meerdere locaties van Arkin. Wat is de sleutel tot een succesvolle samenwerking? Om hier een antwoord op te vinden interviewden wij Jeroen Vervoort, projectleider Huisvesting bij Arkin.


Voor de lezers die Arkin niet kennen, kun je kort uitleggen wat Arkin doet?
“Arkin biedt specialistische geestelijke gezondheidszorg in de regio Groot Amsterdam maar ook daarbuiten, met locaties in Haarlem, Utrecht, Amersfoort en Veenendaal. Dit doen we d.m.v. ambulante zorg, zorg in onze klinieken en poliklinieken en in de dagbesteding. Arkin kent in totaal 12 specialismen, waaronder Mentrum voor psychiatrie, Jellinek voor verslavingszorg en Inforsa, een voorziening voor langdurige verpleging van cliënten met meervoudige problematiek. In totaal heeft Arkin 80 locaties, verspreidt over de regio met in totaal zo’n 100.000 vierkante meter en 800 bedden”, vertelt Jeroen.

Wat is jouw rol bij Arkin?
“Ik werk bij de afdeling Vastgoed & Facility Management, wij beheren en verbouwen alle locaties”. Arkin heeft zo’n 40% van het vastgoed in eigendom en circa 60% van het vastgoed gehuurd. Alle klinieken zijn overigens eigendom van Arkin. Omdat locaties aan nieuwe eisen moeten voldoen én omdat de client meer centraal is gaan staan, worden locaties vernieuwd om ze gastvrijer en vriendelijker te maken. Het personeel, de OR, de Cliëntenraad, de Suïcidecommissie en de Naastbetrokkenenraad hebben allen invloed op de keuzes die gemaakt worden, echter is de visie die beschreven is in het Handboek Huisvesting ‘De Vallei’, leidend. “Maar ook al hanteren we bv een vast kleurenpalet, toch mag een cliënt soms zijn kamer van ons overschilderen, als dat in het belang van het welzijn van de client is”, aldus Jeroen.

Hoe lang ken je SDR al? Hoe kwam jullie samenwerking tot stand?
“Ik hou me bezig met verbouwingen, renovaties en nieuwbouwprojecten. Ik heb voorheen ook bij een adviesbureau gewerkt, waar ik al eens kennis had gemaakt met Hans Smits. Ik ken Hans nu al zo’n 20/25 jaar schat ik. En vroeger heb ik met Hussein Fahimi samengewerkt bij Stork Installatietechniek. We hadden zo nu en dan wel eens contact, zodoende kende ik SDR al. En toen er bij Arkin op een gegeven moment behoefte was aan vers bloed heb ik voor een klus op locatie Buikslotermeerplein contact met Hans opgenomen”.

Wat vind je belangrijk in de samenwerking met de projectteamleden/ installatiepartners?
“Openheid, eerlijk en respect. Goede prijzen zijn belangrijk, want ook wij werken met budgetten, maar een goede samenwerking is het belangrijkst. En daarbij ook het persoonlijke contact. Als er een kleine klus is, komt de projectleider of werkvoorbereider ook even langs om de klus door te praten, zodat alles duidelijk is en zodat er een juiste prijs wordt neergelegd. Je moet ook kunnen vertrouwen op je bouwpartners. Wanneer er eens een fout wordt gemaakt of iets mis gaat, moet je het daar samen over kunnen hebben en tot een oplossing komen. Communicatie is heel belangrijk om fijn samen te kunnen werken. Je moet een goed gevoel hebben en het vertrouwen dat er de wil is om er samen uit te komen als er iets is. En dat is er gewoon. De communicatie met SDR verloopt heel goed, ook de interne communicatie bij SDR“.

Welke projecten heb je nog meer met SDR gedaan?
“Bijvoorbeeld de locatie Kliniek Jan Thomeepad en recentelijk nog de locatie Kliniek Nieuwe Meer aan de Vlaardingenlaan“. SDR realiseerde ook de vernieuwingen voor de locaties aan de Overschiestraat en Jacob Obrechtstraat en was intensief betrokken bij de ontwikkeling van de Mock-up kamers op de Klaprozenweg.

Kun je wat meer vertellen over het project van Kliniek Nieuwe Meer aan de Vlaardingenlaan? Hoe is dit project verlopen?
De reden van de grootschalige verbouwing was dat de gebouwen A en C van de locatie uit 2004 stammen en de cliëntkamers daar o.a. nog niet over individueel sanitair beschikten. Zodoende is t/m de tweede verdieping alles gesloopt en weer helemaal opnieuw vanaf nul opgebouwd.

Tijdens de verbouwing van konden cliënten tijdelijk worden overgeplaatst naar andere locaties zoals Spaarnepoort en het reeds eerder verbouwde Jan Thomeepad. “De locatie Jan Thomeepad was eigenlijk de blauwdruk voor de andere locaties die verbouwd werden en gaan worden”, legt Jeroen uit.

“De verbouwing verliep verder soepel. Mede door de Mock-up die al eerder werd gemaakt op de locatie Klaprozenweg. Maar ook door het bouwteam wat eerder ook al samenwerkte aan de verbouwing van onze locatie Jan Thomeepad”, aldus Jeroen. In totaal zijn er 52 cliëntenkamers op deze locatie gerealiseerd, alsmede ruimtes zoals kantoren, woonkamers, keukens, spreek- /behandelkamers en extra beveiligde kamers.

Op locatie Klaprozenweg werd eerder al een Mock-up van een cliëntenkamer gemaakt die fungeerde als het voorbeeld voor de 15 kamers op de locatie Jan Thomeepad en de 52 kamers op deze projectlocatie. Mede dankzij de Mock-up werd de bouwtijd van deze projecten aanzienlijk verkort, Jan Thomeepad was binnen 15 weken na sloop klaar en Kliniek Nieuwe Meer binnen 40 weken.“

Uit zo’n grote verbouwing komen vaak leerpunten naar voren. Wat zijn de leerpunten van dit project?
Jeroen vertelt dat voor SDR eigenlijk geen leerpunten zijn voortgekomen, een mooi resultaat. Het project liep voorspoedig. “Mede dankzij de ervaringen van onze eerdere samenwerkingen, een bekend projectteam wat elkaar al kende en natuurlijk ook dankzij de Mock-up”.

 Dus ook in de toekomst mag SDR wederom iets voor Arkin betekenen?
De samenwerking bevalt goed dus we zullen bij eventuele toekomstige projecten zeker weer een beroep op SDR doen, geeft Jeroen aan.

Duurzaamheid is al langere tijd een belangrijk thema. Hoe kijk jij tegen verduurzaming van installaties aan?
“Ook Arkin heeft duurzaamheid in haar beleid opgenomen. We blijven daarbij wel pragmatisch. Zo kijken we bij verduurzaming wel goed naar bv de terugverdientijd van de investering. Zo zijn we wel volop bezig met LED verlichting en lichtregelsystemen, maar is een project met zonnepanelen voorheen uitgesteld omdat de terugverdientijd op dat moment te lang was. Ook moeten voor sommige verduurzamingstrajecten installaties worden aangepast en deze kosten moeten ook weer gebudgetteerd worden”.

Hoe kijk je naar techniek in de toekomst, welke rol kan techniek spelen?
“Veiligheidsinstallaties zijn voor Arkin van groot belang, hier wordt zowel tijdens projecten als voor het beheer van de installaties veel aandacht aan besteed. Maar ook ICT en de bijbehorende installaties en databekabeling worden steeds belangrijker en spelen een steeds grotere rol in het beheer en onderhoud van de installaties.”

Meer weten? Lees hier meer over het project van Arkin aan de Vlaardingenlaan: locatie De Nieuwe Meer